Violier is de naam van de nieuwe brede school in Oostindie Leek

Uit de inzendingen voor een nieuwe naam van de nieuwe brede school Oostindie is unaniem gekozen voor ‘Violier’. De bedenker van de naam is buurtbewoner en opa van een leerling, Jan Willem Slotema. Hij geeft de volgende onderbouwing voor de naam ‘Violier’ voor het gebouw.

“De wijk Oostindie kent allemaal namen die verwijzen naar flora. Bomen, kruiden en planten: Abeel, Fluitekruid, Boterbloem, Balsemien, Hyacint, Bostulp, Bosannemoon, Krokus, enz. De school krijgt haar locatie aan de Watersingel. Er zijn ook Water-Violieren.

Een impressie van de school waarbij de ingang allerlei kleuren mij al doen denken aan de diverse kleuren van Violieren. Een school is een kleurenpalet van kinderen. Ieder kind heeft vaak een eigen lievelingskleur en elke onderwijzer zal vaak weten welke kleur bij elke leerling past. Violieren hebben diverse kleuren en geven levendige kleuraccenten.

Door de verschillende kleuren te mengen tot een boeket komen de violieren, net als leerlingen, vaak het best tot hun recht en versterken daardoor elkaar tot een kleurig, fleurig, zelfs geurend geheel, waarin ieders kleur, smaak en geur een bloeiend geheel creëren. Zelfs daardoor aan karakters wordt geschaafd, door respect voor ieders mening en scharkering.

Een school waar van jongs af aan ieder op eigen wijze en karakter opgroeit, waarbij de onderwijzers aan de karakters – levenskleur een extra dimensie geeft.

Violier doet mij door de eerste drie letters denken aan een Viool. Een school waar muziek in zit.

VIOLIER v. (-en), zekere struik, muurbloem; —BLOEM, v. (-en); —BOOM, m. (-en); —PLANT, v. (-en). De spirituele betekenis van de Violier: liefdevolle aandacht. Aandacht die leerkrachten met alle liefde, geduld en inzet aan hun leerlingen geven.

De partners in de brede school Oostindie vinden Violier daarnaast goed in het gehoor liggen. In het woord Violier zitten ook de letters ‘vier’, van de vier hoofdgebruikers van het gebouw. Op verzoek is het logo – ontworpen door Jan Aldert van Dijken – met schrijfletters vorm gegeven. De kleuren van het logo passen bij de veelkleurigheid van violieren én bij de kleuren van het gebouw. In dat opzicht voldoet de naam aan de eis dat het bij de organisaties én de locatie moet passen.”

Alle kinderen krijgen een zakje met Violierzaden, die ze in het voorjaar kunnen planten.

Gerelateerde berichten